Het urencriterium. Hoe zit het precies?
Ik heb het al eerder genoemd. Als ondernemer heb je recht op een aantal faciliteiten in de inkomstenbelasting, als je voldoet aan het urencriterium, zoals dat staat beschreven in artikel 3.6 van de Wet inkomstenbelasting 2001. Ik zal de regels in dit artikel nog even uitleggen.
Je moet op 2 manieren aan het urencriterium voldoen:
- absoluut; je moet als ondernemer ten minste 1.225 uur aan je onderneming besteden
- relatief; je moet van je totaal bestede tijd ten minste 50 % aan je onderneming besteden
Versoepeling
Voor startende ondernemers is het vaak lastig om aan de 2e eis te voldoen vooral als je start met je onderneming naast een betaalde baan in loondienst. Daarom is de wet op dit punt versoepeld en geldt de eis van ten minste 50 % (grotendeels) niet als je in 1 of meer van de vorige 5 kalenderjaren géén ondernemer was. Let op: je moet wel altijd minimaal 1.225 aan je onderneming hebben besteed, ook als je in de loop van het jaar bent gestart. Het aantal uren wordt niet tijdsevenredig verlaagd.
Voor zwangere ondernemers is de wet versoepeld: zij mogen de normaal gewerkte uren ook gewoon meetellen tijdens de periode van zwangerschapsverlof (16 weken).
Ook bestaat er een verlaagd urencriterium voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid (800 uur).
Welke uren?
Welke uren tellen mee voor het urencriterium? Het gaat niet alleen om de directe uren, die je aan je opdrachtgever in rekening brengt. Ook indirecte uren tellen mee. Het gaat om alle werkzaamheden, die je verricht met het oog op de zakelijke belangen van je onderneming. Als de Belastingdienst er om vraagt, dan moet je dat zelf aannemelijk kunnen maken. Zorg er altijd voor, dat je een goede administratie bijhoudt van je gewerkte uren bv. in je agenda!
De volgende werkzaamheden worden vaak vergeten:
- volgen van cursussen, die zijn gericht op het verkrijgen of op peil houden van de vakbekwaamheid die nodig is om je onderneming te kunnen blijven uitoefenen
- volgen van bijeenkomsten voor algemene ondernemersvaardigheden bv. via de KvK en de Belastingdienst
- bijhouden van vakliteratuur
- aanschaf van bedrijfsmiddelen
- reistijd voor woon-werkverkeer, gesprekken met je klanten
- bijwerken van je administratie
- onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden
- acquisitie (e mails, telefoontjes, reclame, offertes)
- aanvragen van vergunningen, inschrijven van je onderneming
- bouwen en onderhouden van je website.
Als je nu 24 uur per dag bereikbaar bent, tellen dan alle uren mee? Nee, dat gaat niet op. Het feitelijk drijven van je onderneming houdt meer in dan alleen bereikbaar zijn. Ook de uren die je wegens vakantie of ziekte niet hebt gewerkt tellen niet mee.
Uitzonderingen
Voor een aantal gevallen heeft de wetgever de eisen juist nog strenger vastgesteld. Het gaat vaak om ondernemers, die gezamenlijk met familieleden een onderneming drijven (vaak in de vorm van een vof of een maatschap), waarbij het “ongebruikelijk” is, dat deze personen samen een onderneming drijven en de werkzaamheden hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn.
Het is niet zo, dat dit geldt voor alle man/vrouw firma’s en maatschappen. Het is niet de bedoeling, dat alle ondernemers hier worden getroffen. De bewijslast inzake de gebruikelijkheid ligt bij de belastingplichtige. De Belastingdienst geeft hier zelf een paar voorbeelden van:
- een samenwerkingsverband tussen een tandarts en een mondhygiëniste is niet ongebruikelijk. Het zijn beide hoofdtaken van de onderneming. De uren, die een van beiden besteedt aan een ondersteunende taak (bv. administratie) tellen gewoon mee. een samenwerkingsverband tussen een tandarts en zijn assistente is wel ongebruikelijk.
- de werkzaamheden door een partner, die hoofdzakelijk (meer dan 70 %) van ondersteunende aard zijn in een ongebruikelijk samenwerkingsverband tellen niet mee voor het urencriterium (denk bv. aan de echtgenote van een huisarts, die administratieve en/of secretariële werkzaamheden verricht).
Ook in een situatie met meerdere maatschappen (een boven- en een onder-maatschap) zijn de uren voor de ondersteunende werkzaamheden door de meewerkende partner uitgesloten voor het urencriterium.
ZZP-er?
Ik help je met:
- Opzetten van je administratie
- Boekhouding
- Jaarstukken
- Tips
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Aftrekposten
- Financieel en fiscaal advies
Ondernemer?
Ik help je met:
- Administratie en boekhouding
- Jaarstukken
- Tussentijdse cijfers
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Omzetbelasting
- Tips
- Financieel en fiscaal advies
Particulier?
Ik help je met:
- Opstellen van je aangifte inkomstenbelasting
- Aanvragen van toeslagen
- Aftrekposten
- Tips
- Uitstel
- Controleren van belastingaanslagen
- Bezwaarschriften
- Fiscaal advies