Binnenkort kan je de jaarrekening over 2015 (laten) opmaken. Heb je over 2015 winst gemaakt?
Heb de administratie over 2015 al compleet? Het is tijd om je boekhouding over 2015 af te ronden.
Natuurlijk help ik je graag als je van mijn diensten gebruik wilt maken!
De jaarrekening van je bedrijf kan je later gebruiken voor je aangifte inkomstenbelasting over 2015. Ook een bank zal vragen om je jaarrekening als je een financiering nodig heeft.
In dit artikel wil ik nog even aandacht besteden aan een paar belangrijke dingen.
Wat is een jaarrekening?
Wat is winst?
Aan welk jaar moet je de winst toerekenen?
Hoe zit het met de inkomstenbelasting en de BTW, als je ondernemer bent?
jaarrekening
De jaarrekening bestaat uit
- de balans. Dit is een overzicht van al je zakelijke bezittingen en schulden op het begin en het einde van het boekjaar.
- de winst- en verliesrekening. Dit is een overzicht van al je zakelijke opbrengsten en kosten over het boekjaar. Het saldo van de opbrengsten en kosten is winst of verlies.
- de toelichting op beide overzichten.
winstberekening
Volgens artikel 3.8 van de wet inkomstenbelasting 2001 is winst uit onderneming: “het bedrag van de gezamenlijke voordelen die, onder welke naam en in welke vorm ook, worden verkregen uit een onderneming”.
Het gaat zowel om positieve en negatieve voordelen. Het begrip “winst” is duidelijk beschreven.
Maar aan welk jaar moet de winst worden toegerekend?
Ook hiervoor zijn er regels vastgesteld. In principe worden alle kosten en opbrengsten toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben, maar winsten hoef je alleen op te nemen als ze op de balansdatum zijn gerealiseerd; verliezen mag je in de cijfers verwerken zodra ze bekend zijn geworden.
In artikel 3.25 van de wet inkomstenbelasting 2001 staat beschreven wat onder jaarwinst wordt verstaan: “de in een kalenderjaar genoten winst wordt bepaald volgens goed koopmansgebruik, met inachtneming van een bestendige gedragslijn die onafhankelijk is van de vermoedelijke uitkomst. De bestendige gedragslijn kan alleen worden gewijzigd indien goed koopmansgebruik dit rechtvaardigt”.
In dit wetsartikel komen een paar belangrijke begrippen naar voren, die in de jurisprudentie zijn uitgewerkt. Het gaat in het bijzonder om “goed koopmansgebruik” en “bestendige gedragslijn”.
Het gaat in dit artikel te ver om deze begrippen nader uit te leggen; de liefhebbers kunnen de begrippen opzoeken via internet.
waardering
Er zijn verschillende regels voor de waardering van je zakelijke bezittingen zoals gebouwen, goodwill, overige bedrijfsmiddelen, voorraden, onderhanden werk en vorderingen.
Op de bedrijfsmiddelen mag volgens vaste regels worden afgeschreven. Op sommige bedrijfsmiddelen mag je ook willekeurig afschrijven.
Vorderingen worden in principe gewaardeerd tegen nominale waarde, maar je mag een voorziening treffen, als je verwacht dat de vorderingen niet of niet volledig worden voldaan.
Kijk dus nog even goed naar de lijst van nog openstaande debiteuren!
Ook voor voorraden en onderhanden werk zijn waarderingsregels voorgeschreven en ook voor deze bezittingen bestaat de mogelijkheid om een voorziening te treffen.
De regels voor de waardering van je zakelijke schulden zijn veel eenvoudiger. Schulden worden in principe opgenomen tegen de nominale waarde, tenzij de omvang van de schuld niet vast staat. Dan kan een schatting worden opgenomen.
Kijk ook nog even naar overige vorderingen en schulden per balansdatum. Wellicht hebben kosten, die je betaald hebt in 2016 nog betrekking op 2015.
Deze kosten mag je aftrekken van de winst over 2015 en als schuld opnemen op de balans.
BTW
Let er goed op dat het balansbedrag omzetbelasting (vordering of schuld) volgens je boekhouding precies aansluit op het saldo van de BTW aangiften over het boekjaar.
Ook de vermindering van de kleineondernemersregeling op de af te dragen omzetbelasting over het boekjaar behoort tot de winst.
Het is belangrijk dat je bij het opmaken van de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting beschikt over alle benodigde informatie, zodat je een goede berekening kunt maken van de winst.
Voor je aan de slag gaat
Maak voor je zelf een compleet lijstje met alle relevante gegevens, die je nodig hebt om je jaarrekening op te stellen en je winst te berekenen.
Natuurlijk kan je de checklist ook downloaden van mijn website.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen?
Neem gerust contact met mij op of bezoek eerst de website van de Belastingdienst.
Ik heb een gratis checklist gemaakt om het wat makkelijker te maken, bekijk de checklist hier
ZZP-er?
Ik help je met:
- Opzetten van je administratie
- Boekhouding
- Jaarstukken
- Tips
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Aftrekposten
- Financieel en fiscaal advies