Het wetsvoorstel Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op dinsdag 2 februari 2016 door de Eerste Kamer aanvaard. De huidige regelgeving voor de VAR-verklaring komt per 1 mei 2016 te vervallen. Er komt tot 1 mei 2017 een overgangsregeling. Tot 1 mei 2017 krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd om de nieuwe regeling in de praktijk in te voeren. Vanaf 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst de nieuwe regels hanteren en controleren.
ZZP modelovereenkomst
Naar verwachting zullen veel ZZP-ers gebruik gaan maken van de voorbeeldovereenkomsten, die op de website van de Belastingdienst worden gepubliceerd. In dit artikel wil ik nog even kijken naar het voorbeeld van de algemene modelovereenkomst.
Als de voorbeeldovereenkomsten van de Belastingdienst niet aansluiten bij jouw manier van werken, dan kan je natuurlijk altijd een eigen overeenkomst (laten) opstellen. Je kunt er voor kiezen om deze voor te leggen aan de Belastingdienst, maar het is niet verplicht.
Let op! Als de feitelijke manier van samenwerken afwijkt van hetgeen in de overeenkomst is afgesproken, dan biedt de overeenkomst géén zekerheid meer. Dat geldt voor alle overeenkomsten; het maakt niet uit of je werkt op basis van een modelovereenkomst of een eigen overeenkomst!
Voor de opdrachtgever is het verstandig om regelmatig te controleren of de gemaakte afspraken nog steeds worden nageleefd.
Voorbeeldovereenkomst
Als je gebruik maakt van een voorbeeldovereenkomst, dan heeft de opdrachtgever de zekerheid, dat de Belastingdienst de werkzaamheden niet beschouwt als een dienstbetrekking en hoeft er geen loonheffing te worden ingehouden.
Natuurlijk moeten de werkzaamheden dan wel worden uitgevoerd zoals ze beschreven staan in de overeenkomst!
Oude overeenkomsten
De oude overeenkomsten van opdracht blijven nog steeds geldig.
Stem nog even goed af met je opdrachtgever wanneer de oude overeenkomst afloopt en start opnieuw met een nieuwe overeenkomst op het moment, dat de nieuwe wetgeving ingaat.
Zekerheid?
Als de nieuwe overeenkomst door de Belastingdienst is goedgekeurd, dan heeft de opdrachtgever de zekerheid, dat hij of zij geen loonheffing hoeft in te houden op de vergoeding, die aan jou wordt betaald. De goedkeuring zegt helemaal niets over de vraag of jij door de Belastingdienst wordt aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Dat wordt pas beoordeeld bij je aangifte inkomstenbelasting.
Voorbeeld modelovereenkomst algemeen
De voorbeeld modelovereenkomst kan je in pdf-formaat downloaden van de website van de Belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/brochures_en_publicaties/voorbeeldovereenkomst_geen_werkgeversgezag
In deze overeenkomst van opdracht wordt het volgende beschreven:
- Wie is de opdrachtgever
- Wie is de opdrachtnemer
- Om welke werkzaamheden gaat het
- Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst
- De duur van de overeenkomst
- De afgesproken vergoeding en betalingscondities
- Een aantal andere bepalingen, die soms ook vrij mogen worden ingevuld.
Let er goed op, dat je in de overeenkomst moet verwijzen naar het nummer en de datum van de overeenkomst, die op de website van de Belastingdienst staat vermeld!
Een andere of eigen overeenkomst gebruiken?
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een andere overeenkomst, die op de website van de Belastingdienst staat vermeld en is goedgekeurd te gaan gebruiken of je kunt een eigen overeenkomst aan de Belastingdienst voorleggen ter beoordeling en die voortaan gaan gebruiken.
Op dit moment weet ik nog niet of alle opdrachtgevers in een bepaalde branche er voor gaan kiezen om met een standaardovereenkomst te gaan werken voor alle opdrachtnemers. Houd het nieuws de komende tijd in de gaten en vraag het desnoods na bij je opdrachtgever en/of je brancheorganisatie.
Neem geen onnodige risico’s!
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker….
ZZP-er?
Ik help je met:
- Opzetten van je administratie
- Boekhouding
- Jaarstukken
- Tips
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Aftrekposten
- Financieel en fiscaal advies
Ondernemer?
Ik help je met:
- Administratie en boekhouding
- Jaarstukken
- Tussentijdse cijfers
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Omzetbelasting
- Tips
- Financieel en fiscaal advies
Particulier?
Ik help je met:
- Opstellen van je aangifte inkomstenbelasting
- Aanvragen van toeslagen
- Aftrekposten
- Tips
- Uitstel
- Controleren van belastingaanslagen
- Bezwaarschriften
- Fiscaal advies