Jullie weten wellicht, dat er volgend jaar weer iets gaat veranderen. De VAR-verklaring wordt waarschijnlijk per 1 april 2016 afgeschaft. Het heeft enige jaren geduurd om de knoop door te hakken. De nieuwe Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) wordt niet ingevoerd.
Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen samen een overeenkomst van opdracht aangaan.
De Belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten op haar website gepubliceerd. Meer informatie vind je hier
Overeenkomst van opdracht
Ik heb het al vaker aangegeven. Het is verstandig om met je opdrachtgever een overeenkomst van opdracht aan te gaan, als je voor een opdrachtgever een klus gaat uitvoeren. In deze overeenkomst kan je alle afspraken duidelijk op papier zetten. Denk bv. aan de inhoud en duur van je opdracht, de vergoeding voor je werkzaamheden en de betalingstermijn voor jouw facturen.
De gemaakte afspraken zijn dan voor beide partijen duidelijk en mogelijk heb je later nog een extra stuk bewijs, als er problemen met de opdrachtgever of de Belastingdienst ontstaan over de aard van je opdracht.
In het nieuwe wetsvoorstel wordt de inhoud van de overeenkomst van opdracht nog belangrijker.
Beoordeling van de overeenkomst
Je kunt de overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal vervolgens beoordelen of de opdrachtgever verplicht is om loonheffing in te houden op de vergoeding, die aan jou wordt uitbetaald (zoals bij een arbeidsovereenkomst) of dat er sprake is van een andere overeenkomst, waarbij de opdrachtgever niet verplicht is om loonheffing in te houden. Dit is voor ons als ZZP-er de belangrijkste overeenkomst.
Je kunt er voor kiezen om uit te gaan van een voorbeeldovereenkomst, maar je mag ook een eigen overeenkomst (laten) opstellen. Het is niet verplicht om een overeenkomst aan de Belastingdienst voor te leggen.
Let op! De Belastingdienst gaat in eerste instantie alleen beoordelen of er sprake is van een inhoudingsplicht door de opdrachtgever. Er wordt niet gekeken naar mogelijk ondernemerschap voor de omzetbelasting (BTW) en inkomstenbelasting. Pas bij de aangifte inkomstenbelasting wordt beoordeeld of er sprake is fiscaal ondernemerschap in de vorm van Winst Uit Onderneming (WUO) of resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).
Voorbeeldovereenkomsten
De Belastingdienst heeft op haar website een aantal voorbeeldovereenkomsten gepubliceerd. Deze zijn verdeeld in algemene modelovereenkomsten en voorbeeldovereenkomsten voor specifieke branches en beroepsgroepen. In een volgend artikel zal ik specifieker ingaan op de inhoud van de diverse overeenkomsten.
Als je werkt via een voorbeeldovereenkomst heeft de opdrachtgever vooraf de zekerheid, dat hij of zij geen loonheffing hoeft in te houden.
Let op! In de overeenkomst moet je specifiek verwijzen naar de modelovereenkomst van de Belastingdienst en je mag de tekst van de modelovereenkomst niet wijzigen.
Voorleggen van een overeenkomst aan de Belastingdienst
Ook als je wilt blijven werken via een zelf opgestelde overeenkomst van opdracht kan je deze voorleggen aan de Belastingdienst. Bij het verzoek moet je nog wel aanvullende informatie meesturen. Je kunt het per e mail sturen naar alternatiefvar@belastingdienst.nl
De Belastingdienst hanteert een termijn van 6 weken om een overeenkomst te beoordelen. Als je voor 1 februari 2016 de overeenkomst naar de Belastingdienst hebt toegestuurd, dan is de overeenkomst voor 1 april 2016 door hen beoordeeld.
Wat nu verder?
Blijf de publicaties in de media en op de website van de Belastingdienst volgen! Als je werkt in een bepaalde branche of lid bent van een beroepsvereniging, dan zal je binnenkort ook vanaf die kant wel meer informatie toegestuurd krijgen.
ZZP-er?
Ik help je met:
- Opzetten van je administratie
- Boekhouding
- Jaarstukken
- Tips
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Aftrekposten
- Financieel en fiscaal advies
Ondernemer?
Ik help je met:
- Administratie en boekhouding
- Jaarstukken
- Tussentijdse cijfers
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Omzetbelasting
- Tips
- Financieel en fiscaal advies
Particulier?
Ik help je met:
- Opstellen van je aangifte inkomstenbelasting
- Aanvragen van toeslagen
- Aftrekposten
- Tips
- Uitstel
- Controleren van belastingaanslagen
- Bezwaarschriften
- Fiscaal advies